MEMÒRIA SOCARRADA: VILA-REAL SOTA LES FLAMES

 

Per entendre el per què de la crema de Vila-real i quines van ser les causes, hem saber en quin context històric es desenvolupen els fets i quines són les característiques concretes que porten a que Vila-real siga castigada.

Context històric:

Quan parlem de la Crema de Vila-real, l’hem de situar històricament en la Guerra de Successió Espanyola, una guerra que data del 1701 al 1714-15. Una guerra, que com Alcoberro diu, podem dir que té tres característiques importants:

1-      És una guerra internacional: Comença al 1701 amb la invasió del Ducat de Milà per les tropes austriacistes.

2-      És una guerra civil: Comença amb el desembarcament a Altea de Basset i de les tropes austriacistes a Barcelona al 1705.

3-      És una guerra d’ocupació: Hi vorem el comportament de les tropes militars sobre les diferents viles a tota la Corona Aragonesa com no només hi ha un intent de sotmetiment mitjançant amenaces, sinó com hi ha destrucció de població i documentació. 

Aquests tres punts s’aniran desenvolupant durant l’escrit, la qual, després de fer una breu explicació sobre els antecedents de la guerra, per què s’origina la guerra i en quin moment ens afecta de forma directa al territori valencià, contaré el relat de què va passar a Vila-real. Un relat, que com diré en prou ocasions, s’ha d’agafar en pinces en moltes de les coses, però no vol dir això que siga mentirà ni que el relat siga allò contrari.

 

 

Per què s’origina la Guerra:

La Guerra de Successió realment succeeix pel Desig d’acumulació de poder de monarques europeus.

I és que: A finals del segle XVIII es tenia per segur que el monarca de la corona hispànica, Carles II, no tindria descendència ja que havia travessat una vida plena de malalties tant físiques com mentals fruit de l’endogàmia continuada característica de l’alta aristocràcia i monarquia europea. És un fet, que des de la mort del seu pare i el nomenament d’aquest com a rei, els monarques europeus ja estaven traçant plans i fent conspiracions els uns contra els altres per escollir qui seria l’hereu legítim dels basts territoris de la Corona hispànica. De fet, basant-se en el parentiu amb Carles II, dos nissagues reclamaven l’herència: La casa dels Borbó i la Casa dels Àustria.

Quin nivell de parentiu hi havia?

 

Per part dels Àustria: Leopold I és: Cosí-Tio-Cunyat de Carles II. Fill de la germana de Felip IV i casat amb la germana de Carles II i germà de la mare de Carles II.  

Per part dels Borbons: Lluis XIV és: Cosí germà-cunyat. Fill de l’altra germana de Felip V i casat amb la germana de Carles II.

A nivell de parentiu els dos tenien dret d’heretar les propietats reials, però Felip IV, poc abans de morir, va veure que el seu malaltís fill no viura molt de temps i, segurament, tampoc donaria descendència (almenys sana) que puguera heretar. És per això, que Felip IV va deixar constància que qui havia d’heretar les propietats reials era la nissaga austriaca. Tanmateix, fer que els Emperadors del Sacre Imperi heretaren una de les potències més importants d’Europa feia que es trencara el que s’anomenava “balança de poder”, un tipus d’acord que havien arribat les diferenta cases reials europees rere els diversos intents d’expansionisme de Lluis XIV sobre els territoris dominats per altres monarquies europees. Amb aquest acord el que es pretenia era que cap potència fora més poderosa que altra i amb el futur nomenament de l’Emperador Leopold del Sacre Imperi com a cap de la Corona Hispània es trencava tot açò, així que tant Leopold I com Lluis XIV van escollir nets seus com a aspirants a regnar la Corona Hispànica. Aquests serien: L’Arxiduc Carles i Felip d’Anjou, dos persones que a priori no tindrien el poder principal de les Corones d’on provenen i així no desestabilitzar cap balança.

Però les potències europees no estaven molt d’acord amb açò així que, per evitar que la balança es descompensara del tot, decideixen fer tractats de repartiment de la Monarquia Espanyola: El tractat de la Haia, on es reconeix a Josep Ferran de Baviera com a candidat a heretar la Corona d’Espanya. Una persona, que per parentesc, també té dret a l’heretar, però que no tenia cap perill de liderar cap de les potències europees com els altres dos candidats. En aquest mateix tractat, s’arriba a un acord de compensació a les dos nissagues que deixarien de tindre drets d’herència: Es pacta que les posesions de la Corona Hispànica sobre els Països Baixos passaria al poder dels Àustries i les posesions de la zona italiana passaria al poder dels Borbons. El fet, és que aquest tractat es va fer sense consultar absolutament al rei Carles II i a la seua cort de Madrid, tanmateix el monarca austria l’accepta i nomena a Josep Ferran com a hereu de les seues posesions.

Però Josep Ferran de Baviera MOR sobtadament al 1699 així que el tractat de l’Haia és cancel·la i tot torna a començar.

Al 1700, Anglaterra i França, retornen a fer un tractat i esta volta el Tractat de Londres, on es diu que el net de Leopold I, l’Arxiduc Carles, heteraria tot els dominis hispànics menys les posessions a Itàlia que passarien a França. Però Leopold no estava d’acord: No va participar en aquest tractat i el que ell volia eren les propietats italianes, el demés no li interessava així es negava a acceptar el tracte.

TOT AÇÒ es fa sense consultar a la cort de Madrid, ni a Rei i a la família reials. Aquests acords es fan a banda del testament que Carles II vulga o no deixar.

Llavors, què està passant a la cort de Madrid: Doncs allà hi ha un doble possicionament, aquells que volen que siga la nissaga borbònica la que herete les propietats i la que es mostra ampliament austracista. De fet, es coneix que el confessor del rei, entre 1698/1699 va fer diversos exocirsmes al monarca on “suposadament” va poder xarrar amb els dimonis que tenia dins. Aquests dimonis li van contar que el rei estava sent “embruixat” i que els principals resposables eren la seua dona Mariana de Neuburg i el Primer Ministre (Compte d’Oropesa), que eren austracistes.

Això cal sumar que, Lluis XIV, a pesar dels acords assolits amb el Tractat de Londres, es va presentar a Madrid dient que lluitaria pel seu dret dinàstic. Amb la sorpresa que, Carles II, finalment acabaria designant a Felip d’Anjou hereu de totes les propietats reials de la Corona Hispànica amb la condició de no trossejar la Corona Hispànica i renunciara a pretrendre el tro francès.

A la mort de Carles II, es comunica el testament a Versalles i un jove Felip, criat entre cotons, consentit i amb cap gana de governar un estat estranger, es veu obligat a anar-hi a Madrid per ser coronat. Enca així, el seu avi, Lluis XIV va estar apunt de no acceptar el testament per evitar la guerra amb els austries, però les pretencions sobre les terres italianes per part dels dos monarques farien que igualment caigueren en una guerra i, amb això, va voler jugar-se-la i acceptar el testament el 21 de novembre de 1700.

Felip va ser acceptat com a Rei de forma internacional, com és el cas de Anglaterra i dins de la propia Corona, doncs va arribar a jurar els furs a Barcelona i va convocar corts, unes corts que feia dècades que no es reunien.

Però el primer any de regnat de Felip va ser, més bé, el regnat de Lluis XIV el qual era qui feia i desfeia al gust sobre els temes polítics. La creació d’un consell de gabinet, el fer fora dels càrregs a Virreis de confiança de Carles II per col·locar de nous amb un pensament pro-borbònic i, d’amagades, pactava amb altres corones invair territoris de la corona hispànica. Per si no fora poc, intentava fer-se amb el poder i el control de les exportacions de metalls preciosos de les colònies espanyoles. Una situació que va fartar a part de l’aristocràcia castellana que es va mostrar contaria a les decesions de la monarquia.

Però, COM COMENÇA REALMENT LA GUERRA?

La guerra comença amb la invasió dels austries sobre el Ducat de Milà. Una vegada els francesos van fer acte de presència per a l’enfrotament, els estats tradicionalment antiborbònics eixiran a defensar als austriacs: Prussia, els Hannover i Nàpols.

Països Baixos i Anglaterra faran el que es coneix com Pacte de la Haia on reconeixerien a Felip V com a rei PERÒ havia de cedir les possessions italianes a la Casa d’Austria. Però Lluis XIV, lluny d’acceptar-ho, el que fa és reconeixer com a rei de frança a Jaume Estuard, fill del destronat Jaume II. Açò va fer que Anglaterra entrara en Guerra.

 

 

I A CASA, QUÈ VA PASSAR?

Els enfrotaments a Europa van ser diversos, però ací no seria menys i vam ser els que més vam patir les conseqüencies. Cal tindre en compte, que abans de la guerra, ja s’estava despertant cert sentiment antifrancés per les actuacions de Lluis XIV sobre Catalunya amb intenció de conquerir-la en part i al País Valencià, eixe sentiment anava ben fort després que Lluis XIV bombardejara des de les naus la ciutat d’Alacant al 1691 rere trencar el pacte de 20 anys de Pau amb Carles II.

A tot açò s’ha de sumar que tant al País Valencià com a Catalunya s’havien viscut dos revoltes populars de gran calat: Les segones germanies i la Guerra dels Segadors. I també, en ambdós territoris, gràcies als desenvolupament econòmic que havien tingut segles anteriors, es va desenvolupar una nova i forta classe social (la burgesia) que buscava una llibertat i un poder que un estat centralitzat i una monarquia absolutista no li donaria. Si sumem a tot açò que Felip V no va retornar els poders polítics i jurídics a Catalunya rere que ho pergueren amb el rediment per la Guerra dels Segadors, va fer que hi haguera molta crispació.

Al 1704: Aprofitant tot açò, hi ha un intent de desembarcament a Barcelona dels austracistes, però no funciona.

Al 1704: Francesc Dàvila, el que creiem un ex-líder de les Segones Germanies, comença a escampar per les comarques del sud la idea que Carles d’Austria estava disposat a abolir els drets als nobles, i per tant, no s’hauria de pagar més impostos als senyors. Una idea que va arribar a molta gent i que va agradar al gruix de la població camperola valencià.

1705: Joan Baptista Basset desembarcaria a Altea, on Carles III va ser nomenat com a Rei del Regne de València. Començaria llavors al Revolta dels Maulets.

Basset, aprofita que l’exèrcit Borbònic ha anat cap a Catalunya, per poder guanyar possicions fet que va fer que el viatge des de Dènia cap a València sense tindre quasi resistència. De fet, els nobles pro-borbònics que intentaven resistir-se a Basset van acabar fugint del País València a refugiar-se a Castella.

L’arribada de Basset a València va ser un clamor popular entre els habitants. La revolta anava agafant força i vigorositat. Arribava a les comarques del Nord i dos dies després de ser nomenat Rei del Regne de València a Carles III al Cap i Casal, ho faria el nostre poble: Vila-real.

Amb tota aquesta situació, Felip V enviaria a finals del 1705 un contingent de 3000 infants i 800 genets al Regne de València per contindre la Revolta Valenciana dirigit per Cristóbal Mosocoso, conegut com el Compte de las Torres.

EL RELAT (Avisar que està literat i que no s’ha d’agafar literal)

El Compte de las Torres entrarà al Regne de València per la comarca dels Ports on farà algunes de les ciutats de les comarques del Nord “seues” a la força o per capitulació. Una d’estes poblacions amb les que ho va intentar va ser Sant Mateu. Poble maulet i defensor de la causa austracista, va patir un setge per part de les tropes borbòniques. Però la vila no només gaudia d’una bona fortificació sinó que va ser molt ben defensada pel Coronel anglès Jones i, d’alguna manera, per la climatologia que es gaudeix a la Plana Alta. El Compte de las Torres, va insistir en fer caure Sant Mateu, però les notícies que Lord Peterborough (aliat de Carles d’Austria) estava de camí per socòrrer Sant Mateu va fer que decidira anar-se’n cap a València i lliurar a Sant Mateu del setge que havia sotmès dies enrere.

De camí cap a Cap i Casal, les tropes del Compte (amb ja pèrdues en la tropa), arriben el 12 de gener a Almassora deixant enrere la població de Castelló, la qual, no només estava ben fortificada sinó armada i ben defensada i s’instal·laran a la zona de Santa Quitèria. Serà en aquest espai, quan un veí de Vila-real va ser assassinat/executat suposadament per haver robat un calze de culte. Un assassinat que de seguida arribada a oïts dels pobladors de la vila.

Durant el dia del 12 de gener, el Compte de las Torres va enviar un emissari a les portes de la Vila per fer anunci de la seua presència i de demanar la capitulació de la ciutat a favor dels borbònics. Arribada la proposta del Compte, el Consell Municipal i personatges més important del poble es van reunir per debatre què havien de fer i la majoria van acordar la capitulació, però un grup reduït de maulets, fidels a Carles III i coneixedors de l’assassinat del veí del poble es van negar rotundament a que s’obriren les portes i capitular cap a les tropes borbòniques. Llavors, l’emissari decideix demanar al Pare Guardià del Convent de Sant Pasqual que parlara amb els veïns de Vila-real perquè capitularen i així poder continuar la marxa cap a València sense baixes i sense represàlies. Quan el Pere Guardià arribà a les portes, des de Dalt de la muralla Jaume Belaire (escrivà de la Vila) sense consultar a cap dels alts mandataris de la política vila-realenca va dir que “no tenia ordre del seu rei Carles III de lliurar la Vila a Felip V”. El Pare Guardià va tornar al convent, però l’emissari novament li va demanar que ho intentara: El Pare Guardià torna a les portes i exigeix parlar amb el Consell Municipal, els jurats i el Justícia sinó per contra es trobarien amb l’exèrcit borbònic de cara, però Belaire li va contestar “esperarem al compte i el seu exèrcit amb una pluja de pólvora i bales”. De fet, Belaire estava molt segur d’arribar fins a les últimes conseqüències quan el seu company li va recomanar que ho parlara amb el Consell Municipal i ell el va amenaçar en pegar-li un tret com no callara.

Just quan el Pare Guardià torna cap al Convent, el Justícia, els Jurats i els Consellers Municipals va anar cap a les portes per intentar eixir i capitular front a les tropes borbòniques i evitar un desastre major. En eixe moment, Belaire també es va negar rotundament que s’obriren les portes de la ciutat. Tanmateix, van poder eixir quatre regidors per fer la rendició de Vila-real, però quan aquests estaven per l’altura de Sant Pasqual van sentir el toc de tambors i clarins de l’exèrcit, i veient que era imparable, es van amagar al convent.

A pesar que l’exèrcit anava directe cap a les portes (mentre el Compte de las Torres anava a venerar les relíquies de Sant Pasqual), el que es buscava era la capitulació i evitar l’enfrontament armat. Però, algun dels maulets va disparar als soldats que no estaven preparats i rere el primer tret, el van seguir d’altres per parts dels maulets. Començarà així la “primera batalla” on hi cauran morts alguns dels soldats.

Veiem ací dos parts de història que varien un tant:

La primera versió conta que quan senten els trets, el Compte de las Torres corre cap al es portes i al vore la gran defensa que estaven fent els habitants de la Vila, demana parar la batalla i donar un altra oportunitat per capitular i així poder parar una sangria cap als seus soldats, un acord que els vila-realencs van acceptar. En eixe moment, serà el Coronel José Amézaga el que entrarà dins de la Vila al crit de “PAU” i instant que els veïns baixaren de les muralles, que havia acabat la batalla. Una volta la cosa calmada, el Coronel serà convidat a donar una volta per la Vila, i al veure la deficiència defensiva, la poca força armada i la poca gent defensant-la, puja al seu cavall i fa dos trets al cel convidant així als demés soldats que entraren en la vila amb el propòsit de degollar i destruir tot allò que es trobaren.

L’altra versió conta que, sentits els trets des del convent, el Compte mana la invasió immediata de la Vila i els bascos, que eren en eixe moment la primeria línia del batalló, van aconseguir destruir les portes de la Vila i van entrar a la força a la ciutat degollant i destruint tot allò al seu pas.

Siga quina siga, les dos versions concideixen en una matança i destrucció de part de la Vila. Una matança que va durar vora tres hores, i segons conta Benito Traver i altres fonts, va deixar 235  vila-realencs morts dels que dona noms i cognoms. Però, com he dit, aquestes coses cal agafar-lo en pinces. També es parlen d’uns 200 presoners traslladats a Requena i que més tard van ser alliberats a canvi de presoners del bàndol austriacista.

Però la “batalla” no va ser unidireccional, la gent de Vila-real hi es va defensar i tenim relats espectaculars com el de la dona d’Onda que des de la finestra de la casa dels Palanques, front l’església major de Vila-real, va llençar una pedra de moldre sal i va matar a Compte de la Rosa. També coneixem la historia de Mossèn Tomàs Cabrera, que estant a sa casa (actual hostal del Rei) amb impressionant punteria va matar a trets a més de 30 soldats mentre que altres persones li recarregaven les pistoles, sent finalment uns 300 soldats els morts.

A la fi, els soldats, van decidir cremar la casa on es trobava ell i les veïnes, però van poder fugir. Altra de les històries,  va ser com la gent desesperada per no ser assassinades, saltaren les muralles per anar-sen cap els camps per salvar-se, però en algunes de es sendes que usaven per escapar hi havien assentaments de cavalleria que sense pietat van assassinar als pobladors que fugien de l’horror.

La ràbia i la fúria estava servida, i els militar es van acarnissar contra els rebels. Una volta aconseguit el botí desitjat es va procedir a cremar les edificacions més importants i destruir la documentació: L’esborrat de la història del poble és important i un tret comú de les invasions franceses.

ARA, LES PREGUNTES:

ERA VILA-REAL AUSTRACISTA?

Una de les qüestions que es repeteix és quina és la posició de Vila-real front a la guerra i quin bàndol era. El cas és que hi ha qui diu que els exaltats eren uns pocs però que realment, Vila-real era obertament austriacista. D’altres diuen que era més bé neutral, llevat d’uns quants maulets. El cas, és el relat que hem vist, és un Consell Municipal que l’únic que vol és salvar a la població d’una possible represàlia i diverses execucions lluny de qualsevol pensament de fidelitat a cap rei. El cas és que, quan veiem la documentació, veiem que:

-          Dos dies després que Carles III fora nomenat Rei del Regne de València al Cap i Casal, Vila-real amb també ho faria.

-          El 18 de desembre de 1705 hi ha un document que diu de Vila-real estava infectada de:

"la peste de la Desafeccion y Disidencia [...] que se ha estendido y radicado tan lastimosamente que ni la experiencia en la templanza; en los castigos en algunos; el desprecio en muchos y el disimulo en no pocos ha vastado para extinguirla".

Així que sí que era una Vila per la causa austriacista i no era estrany, gran part de Viles valencianes (sobretot les que no estaven baix un control senyorial), estaven a favor de la causa austriacista i sobretot, d’allò que Francesc Dàvila i Basset promulgaven: Acabar amb el pagament d’impostos senyorials.

NO HI HA FONTS

Molts dels que neguen aquesta història de la Crema de Vila-real diuen que tot es basa en un sol document escrit dos segles després dels fets, el qual que es fa a partir de documentació ja desapareguda de l’arxiu històric sent, per a moltes coses, l’única font a la que tenim accés en parts d’aquesta història. Està clar, que Benito Traver, conta el relat amb una perspectiva romanticista i d’un nacionalisme localista prou sospitós i amb una prosa literada pròpia de la seua època, que fa sospitar de la veracitat d’algunes de les històries que conta sobre el nostre poble. És per això que, sabent d’aquesta animadversió cap a aquest autor (cosa que s’entén en moltes coses) anem a vore altres fonts i parlar de l’esborrat documental que van fer al nostre poble.

 

 

L’esborrat documental a Vila-real

La forma d’actuació de l’exèrcit borbònic (no només al País Valencià, sinó en les diverses guerres que l’imperi francès va lliurar), responia a una estratègia de repressió amb la confiscació de documents per fer llistes d’enemics, les propietats d’aquests (per fer una expropiació com a càstig) i eliminar la seua història.

Per exemple, al llibre “Registro de Bienes confiscados, por orden de Felipe V, a los disidentes y rebeldes del Reino de Valencia” hi trobem la “Lista de Vassallos de Felipe V que se pasaron al Emperador el año 1706 y registro de bienes confiscados, por orden de Felipe V, a los disidentes” on vorem una quarantena de vila-realencs condemnats per austriacistes.

I, la seua destrucció? Gràcies a les investigacions de Vicent Gil, es poden fer càlculs de la magnitud de pèrdues de documentació que hi va haver a Vila-real. Al 1711 es conservava vora 572 documents, però abans del 1706 (recompte fet a partir dels inventari de Basilio Castellví fet dècades enrere) es podia comptabilitzar uns 2603, és a dir, va desaparèixer un 70% dels documents.

Ara sabem que hi va haver una desaparició de la documentació a Vila-real, però sabem qui ho va fer? Doncs hi ha diversos testimonis en sumaris judicials del segle XVIII (poc després de la crema) que afirmen que van ser les tropes borbòniques les que van espoliar i cremar la documentació. Al 1721 hi trobem una sumària informació de testimonis feta per reclamar certs deutes i es descobreix que part de la documentació va ser cremada per les tropes borbòniques. Al 1731 es torna a sol·licitar testimonis i hi podem llegir açò:

"Primeramente, ser verdad que en el año pasado mil setecientos y seis a los dose días del mes de enero se experimento en la presente villa de Villarreal un universal incendio, causado por el bélico rigor, por cuyo incendio se quemaron y perdieron todos los processos y demás papeles que se hallavan custodiados y archivados en la Curia eo Corte de la Justicia de la predicha villa por haver sido quemada dicha Corte.

Otrosi, ser verdad que en el citado tiempo se quemaron y perdieron las notas y protocolos autorizados y legalizados por los ya difuntos Joseph Sans, el mayor y el menor, escrivanos; y por Diego Porta, escrivano; pues los protocolos de este pasavan en poder del dicho Sans y la casa de estos fue destruida y quemada.

Otrosi, ser verdad que las notas y protocolos autorizados por Evaristo Ferrando, Joseph Concez, Miguel Inza, Cosme Palanques, Ermenegildo Benet y Jaime Belayre, escrivanos, se perdieron y destruieron en la memorada Universal Quema.

Otrosi, ser verdad que las notas y protocolos autorizados por Joseph Ferrando, Thomas Sart y Julián Ferrando, escrivanos, paravan en poder del prenarrado Joseph Ferrando, escrivano, y la casa de este fue destruida y abrasada en la recitada Universal Quema.

Otrosi, ser tanta verdad haverse destruido, quemado y perdido las notas y protocolos de los susodichos escrivanos, que los que han querido valerse de aquellos fueron rogados eo por ellos legalizados hasta el supra calendariado tiempo de mil setecientos y seis años no han podido conseguir traslados de los especificados instrumentos por razón de haver estos perecido quemándose y destruido en el referido asedio, lo que es bien publico y notorio en esta villa".

Els documents ens diuen que el foc es va iniciar al Cort de Justícia i es va estendre a la Cort dels Jurats on estava l’arxiu, i en acabant, a les cases dels notaris que estaven ben prop d’aquestes edificacions municipals. Aquell 12 de gener va desaparèixer documentació des del segle XIII fins al XVIII que ens haguera servit per saber més sobre el nostre poble.

Documentació Eclesiàstica:

Quan mirem la documentació eclesiàstica dies, mesos i anys després de la crema, trobarem també informació i escrits i ens parlaran sobre el tema. I és que el Llibre I de Bateig de l’Arxiprestal ens dona moltíssima informació:

Per exemple trobem:

"A deset de Janer mil set sents sis, yo Or. Pere Cubero, Prevere Vicevicari de la Iglesia parroquial de Vilarreal, bategí a Pasqual Jaume fill de Jaume Llop y de Maria Palomares, cònjuges, foren padrins Juseph Llop y Vicenta Llop, tots desta, naixqué a 16 del dit en lo dormitori de Sant Pasqual per la consternació dels soldats que feren saco y crema de esta Vila y degolla, dich los soldats de Phelip quint, avent entrat de pau fingida".

 

Tenim un altre document que ens diu:

"A vint y sis de Janer de mil set sents sis, yo Or. Pere Cubero, Prevere, Vicevicari de la Iglesia parroquial de Vilarreal, bategí a Miquel Geroni Juan fill de Miquel Gaspar y Ma Gutierres, cònjuges: foren padrins Gabriel Vidal y Maria Condes, tots desta, naixqué a dotse dia de la batalla dimarts y después estigue en la masada de Geroni Llorens".

 


Santiago Vilanova Añó, que també va estudiar el llibre I dels batejos va fer aquesta taula:

En la taula vorem, que just a l’octubre de 1706 només hi haurà un naixement. És ací quan el retor escriu açò següent: “Hic mensis respondit januario, in quo accidit exidium et irruptio facta ab inimicis” és a dir, “aquest mes correspon al mes de gener en el qual ocorregué la destrucció i la invasió feta pels enemics”. De fet, segons conta Vicent Gimeno, al final d’eixa frase hi ha un esborrany que es llig “tristis” pel que ell trau en conclusió que es diria “Austritis”. Així que frase, quedaria Hic mensis respondit januario, in quo accidit exidium et irruptio facta ab inimicis Austritis” i traduïda seria “aquest mes correspon al mes de gener en el qual ocorregué la destrucció i la invasió feta pels enemics dels austríacs”. Però tenim un problema, i és que el poc coneixement del llatí pot fer que pensem que “inimicis austritis” vulga dir: “enemics austríacs”, però el que pot ser es que siga un adjectiu objecte. De fet, no és estrany trobar “Inimicus romanus”/Enemics dels Romans als escrits i això passa perquè la paraula “inimicus” solia anar en datiu.

ALTRES DOCUMENTS?

Hi ha altres documents, que com a relats de memòries, no es pot agafar al literalitat, però sí és important destacar, parle de les Memòries de Lord Peterborough i del Marques de San Felip. I, finalment, parlar sobre un contemporani dels fets (i d’afiliació borbònica) que va escriure sobre el que va passar a Vila-real.

 

Dels primers dels documents, de les Memòries de Lord Peterborough (traduïda per Toni Pitarch), cal destacar entre altres coses:



 

Destacar: “va dirigir a marxes forçades cap a Vila-real, un poble fermament favorable al rei Carles. Tot i això, se li van obrir les portes sota la solemne promesa del general de las Torres de respectar les vides i propietats dels seus habitants, però tan bon punt havien entrat les seues tropes va donar l’ordre de dur a terme una carnisseria general i el saqueig del poble” “Quan van arribar a Vila-real, els britànics es van horroritzar davant l’espantosa carnisseria que s’havia dut a terme.

 

 

De la crònica del Marques de Sant Felipe (1725), borbònic trobem i destaquem:


Destacar: “Acerca las tropas a la muralla, que, rabiosas sin orden alguna abrieron con hachuelas una Puerta; trabose sangrienta disputa y se tiño de sangre el fatal y estrecho sitio;” “no dieron cuartel, y no perdonava la enfurecida baioneta edad ni sexo. Al mismo tiempo quemaron otra Puerta las guardias del rey” “Vino forzado en ello, porque les parecio a las tropas indecoroso que se resistiese un lugar mal fortificado y que le costase sujetarle tantas vidas. Esto encedió los ánimos, y con la embriaguez de ira le entregaron a las llamas y pasaron sus moradores a chuchillo”

 



L’històriador Miñana, obertament borbònic, va ser contemporani als fets a pesar que el seu llibre de “De Bello Rustico Valentino” es publicarà al 1752 va ser escrit anys anteriors a la seua exida al llum.

 




 I ELS MORTS?

Hem dit que no anem a recorrer a Benito Traver i al seu llibre “Villarreal en la Guerra de Sucesión” per a parlar dels morts i és que és ací on es troben recaptats els 235 veïns de Vila-real assassinats i gran part del relat que abans us he dit.

Així que anem a altres fonts, concretament, anem a fer un estudi demogràfic de la Vila-real de començaments del segle XVIII. I a falta d’un estudi hi tenim dos: Un de Toni Pitarch i un altre de Salvador Vilanova Añó:

 

Estudi de Toni Pitarch

Abans de tot, hem de tindre en compte que la comptabilitat d’habitants abans de la segona meitat del segle XIX és molt subjectiva. Llavors, el que fan els investigadors per comptabilitzar el nombre d’habitants que té una ciutat de forma ràpida es farà amb unes fòrmules senzilles, ja que, si tenim en compte que si tenim informació del número de llars (o cases) d’una població, hem de multiplicar per 4, 5 o 6. Aquests números pel que multipliquem el nombre de llars son el nombre de membres que sol haver en una família, per tant, quan estem en una època d’economia favorable multiplicarem per 6 perquè la mortalitat infantil és més baixa. Quan estem en èpoques de difícil supervivència ho multiplicarem per 4.

Llavors, Vila-real al 1692 el cens parla d’uns 527 focs. Sabem, pel context socioeconòmic, que estem en època de bonança així que allò ideal és multiplicar-lo per 6, donant un total de 3162 habitants i coincidiria amb el que diu l’arxiu parroqual de Vila-real al 1700 on es parla d’uns 3200 habitants a la Vila. És més, el cens de 1703 contabilitzaven 561 focs, és a dir, 3366 habitants si ho multiplicarem pel màxim (6).

Rere la guerra, al 1713 es fa un cens, on es contabilitza 424 focs. Si ho multipliquem pel màxim (6) ens donaria un total de 2544 habitants i pel mínim (4) vora uns 1700. La pèrdua seria significativa.

Estudi de Santiago Vilanova

Santiago, no mirarà els censos i el nombre de llars, sinó que ho farà a partir dels batejos. Es a dir, suposa la natalitat ens pot dir més o menys quants veïns hi té una població. Segons Santiago, hem de tindre en compte que de normal les taxes brutes de natalitat oscil·len entre el 40% i el 50% sobre la poblacio així que a partir d’aquestes dades es poden fer càculs de quants habitants hi poden haver (amb un nombre mìnim de 40% i un màxim de 50%).

M’explique de com podem fer-ho: En humanitats per traure el nombre la taxa bruta de natalitat (b) hem de fer una fòrmula que és:


b= Taxa bruta de natalitat.

B= Nombre total de naixements en un any

P=  Població total

 

Sabent el nombre total de naixements i que la taxa bruta de natalitat oscil·la entre un 40% i 50% que era lo normal en aquella època podem traure la població total de forma orientativa:

Al 1700, trobem que la mitjana de naixements en 10 anys (1695-1705) és de 152, per tant, si ho calculem una TBN del 40% trobem que hi podien haver 3100 habitants i un màxim de 3800 si ho fem per la màxima. Si ho comparem amb el que diu Toni Pitarch veiem que coincideix, ja que segons Toni al 1692 hi hauria uns 3162 habitants i al 1703 uns 3366.

Per al 1714, moment posterior al conflicte, trobem que la mitjana en 10 anys (1710-1719) és de 121.80 naixements per any, per tant, la població podria oscil·lar com a mínim en 2450 i com a màxim 3040 habitants, és a dir, s’ha perdut el 20% de la població. Si comparem amb els estudis de Pitarch veiem com es compta que al 1713 oscil·laria la cosa entre 2544 habitants com a màxim i 1700 com a mínim.

Rere la guerra, al 1713 es fa un cens, on es contabilitza 424 focs. Si ho multipliquem pel màxim (6) ens donaria un total de 2544 habitants i pel mínim (4) vora uns 1700 haven una pèrdua d’entre el 25% i el 50% sent cert que la segona dada seria prou més incerta segurament que no la primera.

 

 

 

 

 

 

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Musulmans al Regne de València